Dijital Bağımlılık

26
0

Online oyunların aşırı oynanması sonucu kişide kontrol edilemeyecek duygu ve davranış bozuklukları meydana geldi. Perdede Hacivat Karagöz ve Ramazan-ı Şerif’de oynatılan diğer oyunlar vardı. Sinema bunların yerini aldı. Orta oyunları gölgede kaldı. Siyah-beyaz televizyonlar renge boyandı. Evin her köşesine taht kurdu. Ceplere sığacak kadar küçüldü, vâsıtalar ve kol saatlerine misâfir oldu. Teknoloji ilerliyor, daha neler olacak bakalım. Evin ortasına kurulan teneke soba hayâl edilemezken, enerjide dev adımlar atıldı. Akıllı evlere, akıllı ısıtıcı ve ışıtıcılar girdi. Bize göre akıl, İbrâhîm (as) Allâh’ı arıyor derken, vahye dayalı yüce kudreti gören akıldır. Kontrolsüz his ve duygularla hareket edince, ortaya çakan manzara çok acı. 

Biçimlenen her şey, niyete göre şekil alır. Üretim yapan fabrika gibi. Biyolojik silahlar, roket ve füzeler, nükleer silahlar, kitle imha silahları, kimyasal silahlar ve tabancalar, kullanış amaçlarına göre değişir. Neşter, simetrik keskin uçlu tıbbî bistüriler ve daha niceleri ya öldürür ya oldurur. Tedâvi amaçlı olursa devâ, aksi halde zulüm olur.

Veda hutbesinde, “burada bulunanlar bulunmayanlara İlâhî mesajı duyursun” buyururlarken, şimdi söz ve sohbet uydu vâsıtasıyla bütün dünyâya yayılmaktadır. Uydu iletişimi ile sesli ve görüntülü arama internet, faks, televizyon ve radyo kanallarıyla yapılmaktadır. Sosyal medyada görülenler hayâtın bir parçası oldu. Allâh’ın (cc) irâdesine başkaldırı, yavruların ilgi alanı hâline geldi. Kahrolup giden kavimlerin çılgınlıkları sahneye konuldu. Örgütlenip kendilerini yasal bir zemine oturtmanın mücâdelesi başladı. İnternet siteleri gençleri ağlarına düşürüyor. Boşanmaların ve aile içi geçimsizliklerin haddi hesâbı yok. Çocukların intihara sürüklemesine yol açan oyunlar, 6 ile 19 yaş arası çocukların ölümüne sebep olan, psikolojilerini alt üst eden, beyinlerini yiyen müstehcen sahneler, uyuşturucu kullanımına teşvîk eden, kumara sürükleyen sahneler pek çok. Vahşet ve şiddet oyunları, küfürler ve güçsüz insanlara yapılan eziyet, kimliği belirsiz kişilerin saatlerce yapmış olduğu sohbetler çok olumsuz etkiler bırakmaktadır.

Çağın ve teknolojinin gerisinde kalmamalı, teknoloji ve çağa mührünü vuracak çalışmalar yapılmalıdır. Yaş seviyesine göre dînî eğitsel oyunlar, bilgi oyunları, hâfıza oyunları hazırlanmalıdır. Bu çalışmaların temeli Sevgili Peygamberimizin çocuklarla oyunudur. Üstün teknolojiye sahip bilgisayarlar düşünülüyor. Yeni çıkan oyunlar satın alınıyor. Hz. Ali (ra), “Çocuklarınızı bulunduğunuz zamana göre değil, onların yaşayacakları devre göre yetiştirin.” demiştir. Dînî ilimler ile fen ilimleri birleştirilerek bütün sentezi yapabilen gençler yetiştirilmeli. Dünyaya hükmetme gücüne sahip, idare edilen değil, idareye yön verebilecek kabiliyette gençler yetiştirmeli. Dünyâ hızla ilerlerken, gençler de hızla ilerliyor. Temeli vahye dayalı, gençliğin problemleri değişik alanlarda çalışan uzmanlarla çözülmeli. Bütüncül araştırmalar yapılmalı. Eğitimden âileye, sağlıktan çevreye, medyadan sanâyileşme, tarım, yeraltı kaynakları, turizm ve ulaşıma kadar araştırmalar yapılmalı. Sağlıklı bir toplum, Kur’ân-ı Kerîm ahlâkıyla ahlâklanan nesillerle inşâ edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir